Ontstaan van de Chebo

In 2016 is door een aantal fokkers van de ELO organisatie in Nederland en Duitsland besloten om toch op een strengere manier met het fokbeleid om te gaan. Daarom hebben ze een nieuwe vereniging opgericht. Dit is de Eru-canis vereniging geworden. De pups heten Chebo’s afgeleid van hun oorsprong: CH (Chowchow) E (eurasier) en BO ( Bobtail)= Chebo

In de fokkerij zijn een aantal eigenschappen zeer belangrijk. Het beschermen van het karakter en focus op de gezondheid van de dieren. Hierbij wordt in het bijzonder gelet op de heupen (HD) en ook de ogen moeten regelmatig onderzocht worden. Dit alles om eventuele erfelijke ziektes in een vroeg stadium te constateren.

Kenmerk

Originaliteit en instinctzekerheid zijn belangrijke kenmerken en maken hem tot een passende vriend en familie hond, die in het bijzonder goed met kinderen om kan gaan. 

Hij is vriendelijk, aaibaar, robuust en zeer sociaal. Maar chebo’s kunnen ook ingezet worden als hulp hond therapiehond bijvoorbeeld autisme, ADHD, ouderen en angstige en onzekere kinderen.

 

Er zijn 4 verschillende soorten Chebo’s. Klein en grote Chebo’s. De kleine Chebo gaat tot een schoftmaat van 47cm en vanaf 48cm is het een grote Chebo. Dan heb je het verschil nog van glad en ruwharige Chebo’s. Geen van de Chebo’s lijken op elkaar ze zijn allemaal verschillend in uiterlijk.

Foto 1 links is Belle een kleine ruwharige Chebo.

Foto 2 rechts is Nouka een grote gladharige Chebo.